Op deze pagina wil ik u graag meer informatie geven over het product stucanet. Het Belgische bedrijf Bekaert is de producent van het product stucanet. Stucanet is in een aantal varianten verkrijgbaar waaronder:

  • Sucanet S de meest gebruikte vorm,
  • Stucanet 80 voor rechtstreekse montage tegen een balklaag of grotere overspanningen,
  • Stucanet RVS

Stucanet is een pleisterdragend product dat door de open structuur een optimale hechting garandeert en als een wapeningsnet dient voor uw gestukadoorde plafond. Stucanet kan zowel binnen als buiten worden toegepast en ook in natte ruimtes zoals badkamers, zwembaden en zelfs sauna’s. Stucanet wordt ook veel gebruikt als brandwerend hulpmiddel. De platen stucanet zijn 240 cm lang en 70 cm breed en worden verwerkt in een verband zodat de naden niet op één lijn komen te liggen. Ook overlappen de platen elkaar en worden de naden aan elkaar vastgevlochten. Dit alles maakt het tot een sterk geheel en in feite tot één plaat zonder naden die kunnen aftekenen of scheuren.

Het specialisme van Van de Meerendonk zit hem in het “netwerk” waaraan ik de stucanet wordt bevestigd. Al meer dan 50 jaar worden er in Nederland op deze manier plafonds geplaatst en heeft de methode bewezen ongeëvenaard te zijn in kwaliteit. Voorheen werd er een ander product gebruikt als pleisterdrager genaamd steengaas. Voordeel van stucanet over steengaas is dat de verwerkingssnelheid van stucanet veel hoger ligt en dat stucanet wél tegen chemische pleisterproducten bestand is, maar ook nog steeds geschikt is voor pleisters op cementbasis. Het netwerk waaraan stucanet bevestigd wordt is op een paar verbeterpunten na identiek aan het systeem met steengaas. Deze kennis maakt Van de Meerendonk ook de perfecte partner voor restauratieprojecten met steengaas.

Het netwerk is opgebouwd uit gladde gegalvaniseerde staven betonijzer van 8mm. Deze worden kruislinks aan elkaar vastgebonden met ijzerdraad en door middel van een ronde staaf van 4 mm opgehangen. De ophanging wordt niet vast, doch vrij dragend, bevestigd aan het bovendek, dat kan bestaan uit een houten balklaag, betonnen dek, gasbetonplaten of een ander materiaal. Een combinatie van alle is natuurlijk ook geen probleem, wat als groot voordeel heeft dat de afzonderlijke werking van de verschillende bovendekken geen invloed heeft op uw plafond.

Doordat stucwerk ook een zelfdragend vermogen bezit, is het in combinatie met mijn plafondconstructie zo dat er geen trillingen of bewegingen van het pand doordringen tot het plafond. Het hangt immers vrij dragend in zijn ophangingen. Door dit ophangsysteem kan ik garanderen dat er geen scheuren ontstaan in de vrij dragende plafonds mits ook de stukadoor zich aan de geldende richtlijnen houd.

Naast het vrij dragend verwerken van stucanet zijn er nog andere methodes beschikbaar. Het komt weleens voor dat er simpelweg niet genoeg ruimte/hoogte beschikbaar is om een vrijdragend plafond te hangen. Het totaalpakket van een vrijdragend plafond zit al gauw op 4,5 cm opgebouwd uit 2x gegalvaniseerd betonijzer(1,6 cm), 1x stucanet (0,5 cm), de pleisterlaag(1,2 cm/1,5 cm) en dan de ruimte die nodig is om de bewegingen en trillingen van het pand op te vangen (1 cm). Dit wordt gemeten vanaf het laagst bestaande punt van het bovendek. Dit kan zijn een elektriciteitspijp, een waterleiding of gewoon de onderkant van het beton of de balklaag. Om in deze gevallen ook stucanet te kunnen aanbrengen kan ook voor een “half vrij dragend” plafond gekozen worden of voor een “vast” plafond.

Een half vrij dragend plafond bestaat uit het direct bevestigen van gegalvaniseerd betonijzer tegen de balklaag, het beton of een met panlatten uitgestrookt bovendek. Voordeel is dat u hier hoogte mee wint en nauwelijks iets inlevert op kwaliteit. Weliswaar heeft u geen vrij dragend plafond maar wel álle voordelen van stucanet omdat het uit één geheel zonder naden bestaat.

  • Een vast plafond is het met nieten aanbrengen van stucanet direct tegen panlatten of met stucanet 80 direct tegen de balklaag. Hierbij verliest u minimale hoogte en behoudt u alle kwaliteit van stucanet. Zowel een half vrij dragend plafond als een vast plafond zijn de beste alternatieven wanneer u geen vrij dragend plafond kunt realiseren.
    Nu het product stucanet niet geheel onbekend meer is voor u,wil ik u graag enkele voorbeelden noemen van de toepassingsmogelijkheden. Want niet alleen een vlak plafond van 1 m2 of 1000 m2met dilataties kan ik maken met stucanet maar ook:
  • de onderkant van uw trap
  • het bekleden van een stalen balk
  • kerkgewelven
  • togen
  • rondingen
  • scheurgevoelige overgangen tussen bestaand en nieuwbouw
  • schuine kanten van uw zolder of franse kap
  • hoogteverschillen in een plafond
  • brandwerend bekleden van verschillende objecten
  • bekleden van uw dakkapel

Naast al deze toepassingen is stucanet ook het enige juiste product om steengaas plafonds te restaureren. Daarbij behoeft het ook enige specialistische kennis om een oud vrij dragend steengaas plafond correct te herstellen. Doordat stucanet de rechtstreekse vervanger is van steengaas en het netwerk vrijwel identiek is, kan Van de Meerendonk u ook helpen om een oud steengaas plafond in oude glorie te herstellen.

Ook aan de praktische kant is er met stucanet een hoop mogelijk. Wilt u bijvoorbeeld spots in uw plafond, een lamp ophangen of een serviceluik, dan geeft dat uiteraard geen probleem. Ook een zeer zware lamp of gordijnen bijvoorbeeld kunnen gewoon aan het plafond opgehangen worden. Voor spots raad ik aan om met speciale plaatjes te werken waar de diameter van de te monteren spot reeds in zit. Deze plaatjes dienen vervaardigd te zijn van een materiaal wat niet roest en mogen niet meer dan 3 cm groter zijn dan het uitgekozen spotje; 4 gaten in de hoeken zorgen ervoor dat het plaatje gemakkelijk te monteren is. Ook is de dikte van het plaatje belangrijk om te zorgen dat de stukadoor er geen last van heeft, 2 á 3 mm is de ideale maat hiervoor. Deze plaatjes zijn ook te bestellen bij Van de Meerendonk maar dienen ruim op tijd besteld te zijn in verband met productietijd en verschillende afmetingen. Om gordijnen, lampen of bijvoorbeeld een afzuigkap op te hangen is het aan te raden om hechthout boven het plafond aan te brengen. Let wel dat u alléén een vrij dragend plafond behoudt wanneer u het hout op het netwerk legt en daaraan borgt in plaats van aan het desbetreffende bovendek. Maakt u het toch vast aan het bovendek dan verbreekt u de vrij dragende constructie. Ook voor hechthout kan Van de Meerendonk zorgen mits van tevoren besteld.

Kortom de toepassingsmogelijkheden van stucanet zijn eindeloos en eigenlijk alleen maar begrensd door uw eigen fantasie. Als u aan mij kunt uitleggen wat u wilt dan kan ik het met stucanet verwezenlijken. Dit geeft architecten de gelegenheid om steeds mooiere en ingewikkeldere plafonds te ontwerpen en zowel aannemers als stukadoors de kans geven om deze kwalitatief goed uit te voeren.

Op de onderstaande link kunt u bekijken wat de producent van stucanet nog meer te zeggen heeft over haar product. Op deze site vind u ook verwijzingen naar testresultaten van tests die gedaan zijn met het product stucanet.

Graag hoor ik van u als er nog vragen zijn over het product stucanet of als u twijfelt over de toepassingen van stucanet.